כיום ילדים כבר נחשפים לאותיות ומספרים בגיל קטן בין אם זה בגן או קודם לכן בבית. אותיות, מספרים, סימני פיסוק וחישוב וכדומה הם למעשה סמלים וככאלה אנו לא רק מפענחים אותם דרך מערכת הראייה שלנו, אלא גם מפתחים כלפיהם רגשות ומחשבות. כל סמל כזה יכול ליצור בתוכנו בין אם במודע, בתת-מודע או בגוף תחושות שיכולות להיות חיוביות או שליליות המתקשרות לאירוע שעברנו במהלך חיינו. כשהחוויה פורשה על ידינו כשלילית אותו סמל שהוא אות, מספר, סימן פיסוק, חישוב וכדומה עלול לעורר בנו מתח בכל פעם שנפגוש אותו.
אורית היא נערה בת ארבע עשרה שאובחנה כבעלת הפרעת קשב וריכוז, בנוסף הקריאה שלה אינה ברמת כיתתה, היא אינה נוטלת ריטלין או כל מוצר אחר ומתמודדת עם קשיים רבים בלימודים הגורמים לעיתים לקצר בתקשורת עם הצוות החינוכי ועם ההורים לעיתים עד כדי מצבים שהיא מושעית מבית הספר. כשהגיעה אלי לקליניקה היא התיישבה בכיסא מולי ולא פצתה פה מהר מאוד הבנתי שיושבת מולי נערה שלא תדבר. בכל מפגש כשניסיתי לדובב אותה בשאלות כלליות תשובותיה היו קצרות "כן "לא" בניע ראש בלבד או "אמממ.." כיאה לנערה בגיל ההתבגרות. מתוך ההבנה שאורית היא נערה מתבגרת הבנתי שעדיף לעבוד איתה ללא מילים אבל "לתקוף" דרך הכלים שברשותי המאפשרים לזהות את המחסומים וחוסר האיזון במערכות ולהפעיל טכניקות לאיזון המערכות ופחות לדבר. כבר במפגשים הראשונים מצאתי חוסר באיזון בכימיית המוח בנוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) סרטונין הקשור למצב רוח מה שחיבר אותנו למצב הרגשי הירוד שלה והקושי להתמודד עם מצבים שונים ובנוסף הוא בן זוגו של הנוירוטרנסמיטר דופאמין החשוב לקשב וריכוז, איזנו את המערכת והיא הונחתה לאכול מזון מתאים ולעשות פעילות ספורטיבית מתאימה.
כיצד אות אחת גרמה להפרעה קשה
כשהגענו לעבוד על הקריאה הגוף בחר בטכניקה לשיפור הלמידה "מבט על עיוורון מילים" המאפשרת לזהות את המקור לקושי באמצעות בדיקות שריר וחוסר האיזון במערכות שונות בין אם הן פיזיולוגיות, אנרגטיות או רגשיות. כבר בבדיקת האותיות מצאנו שישנה החלשות בשריר באות "מ" כששאלתי איזו מילה עולה לה כשהיא שומעת "מ" היא אמרה "מנורה" ומה עוד "מילה" ומה עוד "מורה" לקחנו את שלושת המילים ויצרנו את הסיפור מהן. הסתבר שבכיתה ג' לאורית הייתה מורה שתמיד צעקה ללא קשר אם יש רעש או שקט בכיתה זו הייתה דרכה ללמד, אולם אורית שהיא בעלת סגנון למידה שמיעתי ועיבוד מידע תבניתי (המיספירה ימין-רגש) פירשה את הצעקות כאילו הן כלפיה אפילו שהמורה לא פנתה אליה כלל. עד כיתה ג' אורית הייתה ילדה שאהבה ללמוד הייתה חוזרת מבית הספר ומיד יושבת להכין שיעורים והיכן שהתקשתה הייתה מבקשת מאחיה הגדולים שיעזרו לה. אורית הבינה שהמנורה למעשה מסמלת את האור שהיה בתוכה ונכבה ע"י הפירוש שלה לטון הדיבור הגבוה של מורתה ולא איפשר לה לחבר את המילים לידי קריאה מהירה ורהוטה ואת האור ברצון ללמוד ולדעת, כפי שהייתה בתחילת דרכה בבית הספר.
מה שקרה לאורית בזמן הקריאה, הוא שבכל פעם שראתה את האות "מ" בקריאה, התעורר מתח שלא הייתה מודעת אליו כלל, שגרם לירידה בתפקוד מערכת המוח-גוף הקשור לסגנון הלמידה שלה ולא איפשר עבודת עיניים מתואמת, והקשר בין המיספירה ימין הדומיננטית שלה להמיספירה שמאל האחראית על הפרטים – חיבור אותיות למילה במקרה של קריאה, אצל אורית נוצרה גם חסימה בתקשורת לשני סגנונות למידה נוספים היא התקשתה להגיב באופן מילולי וגם תנועתי. במצב בו נוצרה ירידה עד כדי חסימה בתקשורת בין שתי ההמיספירות אורית התקשתה גם לחבר בין הקריאה להבנת הנקרא במצב הזה היא הרימה ידיים ולא רצתה ללמוד.
לשחרר את המתח
משום היותה בעלת סגנון למידה שמיעתי רגשי, היה חשוב להבהיר לצוות החינוכי ולהורים כיצד לדבר איתה וגם להסביר לה מה המשמעות וללמד אותה להתגבר על הפירושים שיתכן והם מוטעים, כדי לא לחבל הלאה ביכולת הלמידה שלה ובכלל. בתהליך עבדנו דרך תרגול באמצעות העיניים והגוף המשחרר את ההיבטים הרגשיים מהאות "מ" ואורית התאהבה מחדש באות "מ" והדליקה את האור בתוכה. ככל שעבר הזמן והמשכנו לטפל בנושאים שונים הקשורים ללמידה, תקשורת בינאישית, ביטחון ודימוי עצמי התחלנו לראות במשוב הבית ספרי שאורית שיפרה את התנהגותה והתוצאות בלימודים גם הן השתפרו.
קריאה היא תהליך המורכב מפענוח של סמלים הדורש תיאום בעבודת העיניים. בתהליך הטיפולי תמיד נבדוק האם קיימת בעיית ראייה בין אם היא פיזית, אנרגטית או רגשית וחציית קו האמצע, נאזן את המערכות ואם צריך נשלח גם לבדיקת עיניים. דרך זיהוי המערכות שאינן מאוזנות נלמד להכיר את המחסומים של המטופל ומה משפיע עליו ונלמד אותו להתמודד במצבים דומים. סמלים עלולים להשפיע גם בכתיבה ובחשבון.
כקינסיולוגית כשמגיע ילד או בוגר עם קשיים בכתיבה, קריאה, חשבון, אנגלית וכדומה תמיד אשלב עבודה על היבטים פיזיים,תזונתיים, רגשיים, מנטאליים והתנהגותיים. ראיית האדם באופן הוליסטי מאפשרת לראות היכן המחסום ומה נכון ראשון לאזן שיתחיל להפיל את "מגדל הקלפים" שבנה המטופל בתוכו שאינו מאפשר לו לקרוא, לכתוב לבצע פעולות חישוב וכדומה.
קינסיולוגיה משתמשת בטכניקות העובדות על טונוס שרירים, כימיית המוח, היבטים תזונתיים, תרגילים ללמידה מהמוח השלם הכוללים: חציית קו האמצע, שחרור מתח, חשיבה חיובית ועוד.
בקליניקה משולבות מספר גישות כדי להביא להצלחת התהליך- קינסיולוגיה חינוכית והתפתחותית, IPEC, דמיון מודרך, רפואת תדרים, תטא הילינג, רייקי וכדומה.
טיפ לשיפור הקריאה והכתיבה של ילדכם

אם ילדכם או אתם מתקשים בקריאה או כתיבה הביטו באותיות וראו אם איזו מהן מעוררת בכם תחושות לא נעימות יתכן וישנן יותר מאחת או שתיים.
כתבו את האות תוך כדי זאת שאתם אומרים אותה חזרו עליה 3 פעמים ומתוכה ציירו את השמונה העצל תחילה כתבו ביד הדומיננטית ואח"כ בלא דומיננטית. עקבו עם העיניים אחר פעולת הכתיבה וציור השמונה. לעיניים יש משמעות רבה בשחרור רגשי.
אם ילדכם חווה בעיות בקריאה או בכתיבה, אשמח לסייע – צרו עימי קשר עכשיו לשיחת ייעוץ ללא כל התחייבות בטלפון – 054-4652225